Mindenki azt gondolja, hogy a tojás ételek és köztük a rántotta milyen egyszerű étel. Milyen egyszerű elkészíteni és nem lehet elrontani. Ez egy tévhit. A nagyanyáimtól tanultam azt amikor rákérdeztem , hogy mikor van vagy lesz kész. Ekkor csak azt a választ kaptam, hogy érezni kell és látni fogod ha elkészült. Bevallom az igazságot, itt most mindenki előtt, hogy a jó, ízletes, tetszetős tojásrántotta elkészítése igazi művészet. Mi is kell hozzá? Némi idő, kreativitás és természetesen tojások.

Az idő :

A rántotta készítéshez is kell idő. Nem lehet és nem is érdemes összekapni. Ha így tesz valaki akkor annak meg is fog látszani az eredménye. Itt meg kell említeni, hogy magához a reggelihez is kell idő. Amit a mai emberek szeretnek elcsalni. Magyarul mindig azt hallom, hogy nincs rá idő. Én azt mondom, hogy jó időbeosztással lehet és kell hagyni időt a reggelihez. Hiszen minden nap a reggellel kezdődik még annak is aki ball lábbal kelt fel. Én mikor felkelek, mindig iszok kezdésnek 2-3 pohár sima / szénsavmentes vizet. Ezzel elindítva a szervezetem ébredését és előkészíteni a reggelihez.

A kreativitás:

Röviden csak annyit jegyeznék meg, hogy határ a csillagos ég. Gondolok itt arra, hogy milyen alapanyagokkal kell és lehet dolgozni. Én azt tapasztaltam, hogy a kreatív emberek átgondolják, hogy mit szeretnének reggelizni. Nagyon fontos a jó előkészítés. Hiszen ezzel időt lehet spórolni.

A tojás:

Nagyon fontos, hogy a tojásokat a hűtőbe tétel előtt minden esetben mossuk meg. Mert ha nem így teszek akkor bevihetek bacilusokat esetleg egyéb fertőzéseket a többi már bent lévő ételekre, alapanyagokra. Vannak akik azt mondják , hogy igen is de a méret számít. Hát a tojás esetében annyit, hogy több féle méret van. Praktikus, ha vásárláskor megpróbálok egy méretet venni. Sokat segíthet a főzésnél, sütésnél. A rántotta esetében mindegy, hiszen egy nagyobb tojást két kissebbel lehet helyettesíteni.

Most megosztok Önnel / veletek néhány technikai praktikát a rántotta készítéshez.

1, A tojás:

Én a tojásokat mindig külön edénybe ütöm fel és ellenőrzőm, hogy nehogy záp legyen. Ha nem így teszel és a sütés közben beleütöd az ételbe akkor dobhatod ki az egészet.

2, A tej:

Vannak, akik azt mondják ,hogy kell bele van aki azt , hogy nem. Szerintem ízlés kérdése .Egy dologra kell odafigyelni, mégpedig arra , hogy folyamatosan figyelni kell nehogy kiszáradjon . Akkor jó ha nem nyers és nem is szárad ki. Ha javasolhatok valamit én tej helyett tejfölt szoktam beletenni. A tejföl bársonyossá és még finomabbá teszi.

3. A tojás felverése:

Ez egy nagyon fontos folyamat a rántotta készítésben. A legegyszerűbb mélytányérban villával. Én egy magasabb falú keskenyebb edényben vagy akár egy nagyobb csészében szoktam és habverővel. A habverőt nem mindenki szereti, de nem árt, ha összebarátkozunk vele a konyhában. Hasznos egy eszköz, csak javasolni tudom.

4. Zsiradék:

Ha előkészítettem a hozzávalókat például a vörös hagymát, szalonnát, sonkát, gombát, sajtot, Akkor mindig a zsiradékkel kezdem készíteni. Általában én zsírt használok, de lehet étolajat is. Amikor felhevült az edény és benne a zsiradék akkor teszem bele a kockára vágott szalonnát, ami plusz zsírt ad. Ebben az esetben az induláskor kevés zsiradékot kell használni a szalonna miatt.

5 , Hozzávalók: 

Az én példámban, a szalonna után jön az apróra vágott vöröshagyma, amit üvegesre sütök, majd jöhet a sonka. A sonkának nem kell sok idő. Ahogy  elkészült tálalom.

6. Tálalás :

Tálalásnál nagyon fontos, hogy a rántotta gyorsan kihűl, ezért ha tehetem mindig meleg tányérra tálalom. Ezzel nyerek némi időt mielőtt kihűlne. Melegen mégiscsak finomabb.

7. Díszítés :

Én mint a képen is látható tejföllel, fűszerpaprikával, petrezselyemmel és némi snidlinggel díszítettem.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Gourmetchef/newgourmetchef.blogspot.hu